Descriere
2-8
300,00 lei
Zonulin in ser
Zonulin in materii fecale
Ce este zonulinul?
Zonulinul este o proteină sintetizată de celulele intestinale și hepatice și reglează reversibil permeabilitatea intestinală prin formarea permeabilității joncțiunilor strânse între celulele epiteliale intestinale.
Zonulinul a fost descoperită în anul 2000 de Alessio Fasano și echipa sa de la Universitatea din Maryland. Echipa doctorului Fasano a constatat că celulele din intestinul uman produc o proteină aproape identică cu toxina holerică zonula occludens și a numit-o zonulin.
Simptomul clasic al holerei este diareea abundentă, apoasă și debilitantă, iar una dintre toxinele bacteriene ale vibrionului holerei, numită toxina zonula occludens, s-a constatat că deschide foarte rapid și reversibil joncțiunile strânse dintre celulele intestinale din tractul intestinal.
Pe măsură ce joncțiunile se slăbesc, apa poate curge rapid în lumenul intestinal, provocând diaree și expunând pacienții la un risc grav de deshidratare. S-a demonstrat că zonulina izolată din celule intestinale umane crește permeabilitatea intestinală exact în același mod. Zonulina este eliberată de celulele intestinale pentru a regla structura și funcția joncțiunilor strânse.
Zonulinul este, până în prezent, singurul modulator cunoscut al joncțiunilor strânse intercelulare care poate afecta funcția intestinală și, prin urmare, răspunsurile imunitare aferente și sănătatea generală a organismului.
Zonulin și intestinul permeabil
Permeabilitatea intestinală sau intestinul permeabil este o afecțiune în care epiteliul intestinului subțire este deteriorat, permițând resturilor alimentare nedigerabile, deșeurilor toxice și bacteriilor să se “scurgă” prin intestin și să ajungă în sânge. Substanțele străine care pătrund în fluxul sanguin pot provoca reacții ale sistemului imunitar, inclusiv reacții inflamatorii și alergice, precum și migrene, sindromul colonului iritabil, eczeme, oboseală cronică, alergii și intoleranțe alimentare, artrită reumatoidă și multe altele.
În mod normal, doar cele mai mici molecule au voie să treacă prin intestinul care funcționează bine. Acțiunea zonulinei permite moleculelor mai mari sau chiar agregatelor mari să treacă în fluxul sanguin, iar această permeabilitate intestinală foarte crescută se numește intestin permeabil. Se crede că permeabilitatea intestinală crescută contribuie la dezvoltarea inflamației cronice și la apariția bolilor autoimune. Nivelurile ridicate de zonulină sunt detectate în diverse afecțiuni autoimune, precum și în timpul crizelor de boală celiacă. Indiferent dacă o persoană suferă sau nu de autoimunitate, cei mai importanți doi factori care activează eliberarea de zonulină sunt bacteriile și glutenul. Chiar și la persoanele care nu suferă de boala celiacă, proteinele gluten și gliadină, care se găsesc în cereale, pot declanșa eliberarea de zonulină și pot crește permeabilitatea intestinală.
Nivelurile serice ridicate de zonulină și permeabilitatea intestinală crescută sunt frecvent observate la pacienții cu risc pentru boala Crohn și diabetul de tip 1 înainte de apariția simptomelor. Nivelurile de zonulină pot fi crescute odată cu utilizarea corticosteroizilor, dar într-un studiu, utilizarea prednisonului a redus permeabilitatea intestinală la pacienții cu boala Crohn. Factorul declanșator asociat cu niveluri crescute de zonulină și cu descompunerea complexelor proteice din joncțiunile strânse este gliadina (gluten) și atașarea bacteriilor la celulele epiteliale.
Zaharurile simple, sodiul și aditivii alimentari, cum ar fi emulsificatorii, transglutaminaza microbiană și nanoparticulele, par, de asemenea, să perturbe funcția barierei epiteliale.
Cui se adresează zonulina serică
Măsurarea zonulinei serice este utilă în examinarea, diagnosticarea și monitorizarea pacienților cu:
Boală celiacă
Sensibilitate la gluten non-celiacă (boală celiacă seronegativă)
Diabet de tip I (insulino-dependent)
Boală hepatică grasă non-alcoolică juvenilă
Scleroză multiplă
Artrita reumatoidă
Astm
Boli inflamatorii intestinale
Prediabet (toleranță anormală la glucoză)